Wat kost een kroon?

De kosten van een kroon kunnen flink variëren.

De kosten van een kroon komen ter sprake wanneer een tand of kies door omstandigheden zwak geworden is. Wanneer er risico is op een breuk, of de tand niet meer goed te vullen is, wordt er door de tandarts voorgesteld om een kroon te maken op deze tand. De totale kosten van één kroon beginnen ongeveer bij € 370,- maar het kan ook een veelvoud van dit bedrag zijn, zeker wanneer er hogere eisen aan de esthetiek van de kroon worden gesteld, bijvoorbeeld bij een voortand. Een kroon is een alternatieve behandeling van een grote vulling. Het is dus niet mogelijk een kroon te plaatsen op een lege plek in de mond!

Wanneer een kroon?

Kroon op gipsmodel

-Kroon op gipsmodel

Wanneer de tand zwak is geworden, ver is aangetast door cariës, breuk of trauma kan er als behandeling gekozen worden voor een kroon. Een kroon versterkt de tand door een kap (de kroon) die over de bestaande tand wordt geplaatst. Dit zal in het bijzonder zo zijn wanneer er een eerdere wortelkanaalbehandeling heeft plaatsgevonden. Maar het kan ook een overweging zijn om te trachten verdere schade te voorkomen.

Ook kan er gekozen worden om een beter ‘contactpunt’ te maken. Hier is sprake van als er een slecht contact is tussen 2 tanden, waardoor er in die ruimte vaak voedselresten en plaque tussen de tanden achterblijven met risico’s op cariës of tandvleesproblemen. Een kroon kan dan een oplossing bieden.

Vergoeding  kroon

De kosten van een kroon kennen normaal gesproken geen vergoeding uit de basisverzekering. Voor vergoeding voor uw kroon of brug vanuit de tandartsverzekering kijk op tandartsverzekering vergelijken.

Kosten kroon

De kosten van een behandeling voor een kroon kunnen, zoals eerder aangekaart, flink uiteenlopen. De techniekkosten van de kroon zijn afhankelijk van het gekozen materiaal. Het honorarium van de tandarts is afhankelijk van de bewerkelijkheid van de daadwerkelijke behandeling in de mond.

In onderstaande tabel ziet u een voorbeeld van een ‘ongecompliceerde’ kroonbehandeling:

 • Kosten voor onderzoek voorafgaand aan een behandeling, om de kwaliteit van het parodontium (tandvlees en kaakbot) te beoordelen. Je maakt immers ook geen nieuw dak op een huis waarvan de fundering niet in orde is.
 • Eventuele kosten voor het verdoven. Vaak, maar niet altijd, is het noodzakelijk om een kies of tand te verdoven bij het beslijpen van een kroon en soms ook bij het cementeren (plaatsen) van de kroon.
 • Kosten voor het door de overheid vastgestelde honorarium van de tandarts.
 • De tandtechniekkosten zijn variabel, afhankelijk van het gekozen materiaal. Vanwege de vrije markt mag de tandtechnieker zelf bepalen wat de techniekkosten van zijn geleverde werk zijn.
Kosten kroon “standaard” Code Aantal Tarief
Solo x10 1x € 15
Verdoving A10 2x € 28
Kroon Tandartstarief R24 1x € 235
Kroon Tandtechniek* R24* 1x € 100-280
Totaal € 370-560+

* Tandtechniek wordt aangegeven met een * in de NZa tarievenlijst. Dit wordt gedaan omdat er zoals ook blijkt uit dit artikel de kosten kunnen variëren.

Extra kosten zoals stift, opbouw kroon

Er kan worden gekozen voor het plaatsen van een stift in de tand wanneer er een wortelkanaalbehandeling in deze tand is gedaan of juist om die reden wordt gestart. Door het plaatsen van één of meer stiften in de tand worden de krachten van de kroon beter verdeeld over de wortel van de tand.

In onderstaande tabel ziet u een voorbeeld van wanneer er al een wortelkanaalbehandeling is gedaan en deze gedeeltelijk verwijderd moet worden, voordat een stift geplaatst kan worden.

Mocht een tand of kies nog verder zijn aangetast, bijvoorbeeld wanneer deze tot onder het tandvlees is afgebroken, dan is er soms nog een mogelijkheid tot een zogenoemde kroonverlenging. Hierbij wordt het kaakbot rondom de tand een aantal millimeter verlaagd door een zogenoemde flapoperatie (tandvlees-, kaakbotcorrectie). Na een genezingsfase van ongeveer 6 weken met een tijdelijke kroon, kan de definitieve kroon gemaakt worden. Voor meer informatie over een wortelkanaalbehandeling en kroonverlenging, zie hier.

Omschrijving evt. extra behandelingen Code Aantal Tarief
Verwijderen van wortelkanaalvulmateriaal E54 1x € 27
Stift (Wortelkanaalpin) V80* 1x + techniek € 19 + €15
Plastische Opbouw R31 1x € 32
Solo X10 2x € 30
Totaal € 133
Behandelingen kroonverlenging
Kroonverlenging (Tandvleescorrectie met opklap) T87 1x € 175
Tijdelijke kroon voor langere periode R80 1x € 27
Solo X10 2x € 30
Totaal € 240

Materialen van kronen

Oorspronkelijk waren kronen van edele legeringen met voornamelijk goud. Door de stijging van de goudprijs zijn er ook alternatieven gekomen met lage (onedele) legeringen. Echter, met de opkomst van ‘moderne’ materialen is het indicatiegebied hiervan beperkt.

Facings zijn schildjes die op een deel van de tand worden geplakt ter esthetische verfraaiing. Het toepassingsgebied van een facing is anders dan bij een kroon, omdat een facing over het algemeen niet leidt tot een versterking van de tand. Een kroon omvat het eigen tandweefsel helemaal of grotendeels. Het toepassingsgebied van een facing is vooral op esthetiek van het bovenfront gericht of wanneer de kwaliteit van de tanden nog ‘te’ goed is voor een kroon. De kosten van indirecte facings, dus gemaakt door de tandtechnieker, zijn overigens ongeveer gelijk aan de kosten van een kroon.

De mooiste facings zijn van volledig veldspaatporselein. Dit zijn overigens ook de zwakste. Nieuw zijn de volledige lithiumdisilicaat facings. Deze zijn goedkoop en sterk, maar wel monochromatisch, dat wil zeggen dat de facing één kleur heeft. Het is overigens wel mogelijk om deze in/op te kleuren, maar vergeleken met veldspaatporselein heeft lithiumdisilicaat een minder natuurlijke uitstraling. Het is overigens de vraag of iemand anders dan de tandarts dit ziet, zeker wanneer er meerdere tegelijk worden gemaakt.

Voor meer informatie over gebruikte materialen en kosten zie hier de tandtechniek kosten en materialen van facings.

Hoe wordt een kroon gemaakt?

Er zijn verschillende mogelijkheden en technieken van kronen met zeer uiteenlopende tarieven. Voor meer informatie over gebruikte materialen en kosten tandtechniek voor kroon- en brugwerk, klik hier. Meer informatie volgt nog.

Over

Eigenaar en ontwikkelaar van VergelijkMondzorg, tevens enige auteur van de website. Alle informatie die weergegeven wordt is gebaseerd op controleerbare feiten. Toch is het niet onmogelijk dat er informatie, foutief, onjuistheden of simpelweg niet waar blijkt te zijn. Corrigeert u mij en vergeef mijn foutjes alstublieft. Controleer altijd uw gegevens bij de betreffende praktijk/zorgverzekeraar. Contact kunt u opnemen door mij te mailen op info@vergelijkmondzorg.nl of twitter mij @vmondzorg Overdag ben ik "gewoon" tandarts.

Geplaatst in Tandartstarieven Getagd met , , , ,
20 comments on “Wat kost een kroon?
 1. Henk Legoo schreef:

  Ik wil op de plek van 5 kiezen implantaten laten zetten. Nu krijg ik te horen dat het om ongeveer €10.000,- is dat kompleet met de kroon erop of komen er nog kosten voor de kronen bij? Ook is de tandarts bezig om alle oude vullingen eruit te halen en te vervangen. Bij zeker 5 tanden moet later een kroon komen. Ik zou graag willen weten wat het ongeveer gaat kosten

 2. Frits Koolmees schreef:

  Ik krijg de onderstaande begroot door mijn tandarts. Bijna 1300 euro voor twee kronen.
  Op een daarvan zit al een kroon, 11 jaar oud, maar die blijkt nu gebarsten.
  Ik zie div. kosten daarin niet terug in jullie voorbeeld. Horen die niet standaard in de kroonvergoeding te zitten? Met name opbouw plastisch materiaal. Ik krijg geen uitleg daarover bij navraag.
  En is er een vorm van garantie mogelijk bij kronen?

  Begroting tandarts:
  R24 26 1 Cerec kroon € 265,28
  Materiaal-/techniekkosten € 247,23
  V50 26 1 Cofferdam € 12,06
  X10 26 1 Bitewing foto € 16,88
  R14 26 1 Adhesief cementeren indirecte restauratie € 30,15
  A10 26 1 Geleidings- en/of infiltratie verdoving € 15,07
  R31 26 1 Opbouw plastisch materiaal € 60,29
  Deze berekening telt twee keer, ook voor tand 25, maakt totaal bedrag voor twee kronen
  € 1293,92

  • Er is geen garantie binnen de zorg, echter een inspanningsverplichting. Vaak bieden tandartsen toch een vorm van garantie aan maar die gaat zo ver ik weet nooit verder dan 5 jaar voor kroon en brugwerk. Een plastische opbouw is nodig als de kern van de tand hersteld moet worden op dusdanige manier dat er zonder deze opbouw geen kroon geplaatst kan worden

 3. Ik heb 2 jaar geleden een wortelkanaalbehandeling gehad bij de tandarts.Was blijkbaar niet helemaal goed gegaan.Er was iets afgebroken.Werd doorge-stuurd naar een endodontoloog. Daar be-handeld.Bleef nog een fistel zitten en teveel gevuld.Te laag doorgedrukt. Nu na 2 jaar be-gint deze kies weer op te spelen. Ontsteking etc. Weer naar een endodontoloog en die zei dat hij niet meer te redden was. Of gewoon trekken of een im-plantaat. Dat grapje zou 2000 euro kosten. Is hier door de artsen een fout gemaakt? Kan ik hier nog op inspelen?

  • Vervelend om te horen dat de het resultaat van de behandeling niet naar wens is. Het is helaas zo dat een medische behandeling beperkingen kent en geen garanties kent voor succes. Als dat zo zou zijn zouden er geen zieken meer zijn. Uw tandarts of behandelaars hebben een inspanningsverplichting. Er zijn ook juridische uitspraken over het afbreken van bijvoorbeeld een vijltje. Dit hoeft geen fout te zijn maar kan een complicatie tijdens een behandeling zijn, bv door zeer kleine dun toegankelijke kanalen. Echter ook hier voor geldt u kunt natuurlijk altijd in overleg met uw behandelaar. Implantaten zijn overigens geen grapje maar kostbare precisie instrumenten die voor een mooie oplossing kunnen zorgen als bv een wortelkanaalbehandeling is gefaald.

 4. Wim Enserink schreef:

  Kort geleden heb ik twee implantaten gekregen. In het vervolgtraject krijg ik 3 kronen, één op een bestaande wortel, twee op de implantaten. Op de begroting van de tandarts krijgen ze alle drie code R24, ‘kroon op natuurlijk element’, terwijl er twee op een implantaat komen. Er bestaat echter ook een prestatiecode R34 ‘kroon op een implantaat’.

  Vraag: Geldt voor het plaatsen van de 3 kronen, waarvan 2 op een implantaat, steeds code R24? Of is het één keer R24 en twee keer R34?

  • Het tarief R34 is dit jaar (2020) ingevoerd door de NZa, ik vermoed dat de begroting nog dateert uit 2019.

  • Janssen schreef:

   Mijn dochter heeft 6 jaar geleden een ongeluk gehad waarbij haar voortand een stukje is afgebroken.Nou is al voor de zoveelste keer het stukje afgebroken.is het een idee voor een kroon .ze wordt over 2 maanden 18 en dan wordt er niks meer vergoed.

 5. Marcel schreef:

  De tandarts heeft mij geadviseerd om in de komende jaren mijn 12 kiezen te verkronen.
  Ik zou graag alles in één keer willen doen als ik daarmee mijn kiezen weer (ongeveer) op de oorspronkelijke lengte kan krijgen, omdat ze in de jaren flink zijn versleten.
  Is dat mogelijk of krijg je dan andere problemen, bijvoorbeeld met je kaakgewrichten?

 6. corien schreef:

  Ik heb een ongecompliceerde behandeling gehad voor 1 kroon en twee keer een wortelkanaal behandeling. De kroon is geplaatst. De rekening bedraagt bijna 1.200 euro. Ik vind dat veel. Echter als ik de verzekering vraag om advies of de organisatie die de facturen aan mij stuur, kan niemand mij vertellen waar ik kan checken of dat niet erg veel is. Is dat niet raar? Je betaalt alles, maar hebt geen idee of het te duur is.

 7. Irma de Bree schreef:

  Ik krijg vandaag een offerte voor een kroon, waarbij € 340,00 aan materiaal-/techniekkosten in rekening gebracht zal worden. Ik kan echter nergens terugvinden waar dat bedrag op gebaseerd is en er staat ook geen code voor. Hoe kun je als patiënt beoordelen of dit een gebruikelijk tarief is?

  • Techniekkosten dienen één op één van de inkoop doorgerekend te worden. U heeft ook recht op inzage van deze factuur. 340 euro lijkt een fors tarief voor techniek van een kroon op een bestaand tand (maar “goedkoop” voor een kroon op implantaat). Het kan overigens helemaal te verantwoorden zijn door gebruik van duren materialen (bv veel goud) of veel werk, bv opgebakken bij de tandtechnieker met u als patiënt er bij om kleur specifiek te bepalen en aan te passen. Zoals bij al dit soort vragen, vraag het uw tandarts, en vraag om alternatieven.

 8. H. Versantvoort schreef:

  Ik heb (al jaren) een implantaat in de bovenkaak. Nu vind ik het tijd om daar maar eens een kroon op te laten zetten. Offerte opgevraagd bij mijn tandarts. Naast de standaardkosten voor de kroon (R24, iets van €250), komt er bijna €700 bij voor materiaal en techniekkosten (niet nader gespecificeerd). Vind ik erg hoog! Klopt dat gevoel?

  • Materiaal kosten kunnen aanzienlijk zijn bij een kroon op een implantaat, eigenlijk altijd veel duurder dan een kroon op een eigen tand/element. Er zijn echter veel verschillende soorten materialen met flinke kosten verschillen, ook kan er gebruik worden gemaakt van copycats (namaak) delen van het orgineel om een verbinding te maken met het implantaat (abutment). Echter lang niet alle tandartsen zullen dit laatste aanbieden vanwege garantie problematiek. Zo kunnen techniekkosten voor een kroon op implantaten uiteenlopen tussen ongeveer 300-800 euro. Vraag dus eventueel om alternatieven.

 9. Joyce Hartman schreef:

  Mijn tandarts heeft mij in 2012 na de wortelkanaalbehandeling een paar keer gezegd dat ik geen kroon nodig heb. Dit omdat de rand van de kies dik genoeg zou zijn. Vandaag krijg ik te horen dat ik tzt een kroon nodig zal hebben voor deze kies. Dezelfde plek/praktijk, wel een andere naam en een andere tandarts. Zij hebben mij dan toch verkeerd voorgelicht, of niet?? Ik heb herhaaldelijk gevraagd of een kroon nodig is.

  • Klinkt als een aannemelijk verhaal, vaak is het advies na een wortelkanaalbehandeling een kies of tand te kronen. Echter als er nog veel eigen tandweefsel nodig is is dit niet altijd nodig. In de jaren erna kunnen er natuurlijk invloeden op deze kies zijn die alsnog de sterkte in het geding brengen. Slijtage van vulling of element, stukjes die afbreken, nieuwe caviteiten etc etc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.