Wat kost een tandarts behandeling?

Deze pagina staat constant onder bewerking en wordt soms bijgewerkt naar de actuele stand van zaken. Onderstaande informatie is met zorg vastgesteld maar, let op met kennis en de mening van de auteur geschreven. Vraag altijd uw eigen tandarts voor advies en toelichting waarom deze tot een behandelvoorstel is gekomen en vraag om een kosten begroting. De laatste dient overigens verplicht door uw tandarts gecommuniceerd te worden bij behandelingen boven de € 250.

Genoemde kosten en tarieven zijn voor de leesbaarheid afgerond. Voor actuele tarieven en kosten van een tandartsbehandeling zie de huidige tandartstarieven.

Wat kost een tandarts:

 1. Wat kost een kroon?
 2. Wat kost een brug?
 3. Wat kost een implantaat?
 4. Wat kost een vulling?
 5. Wat kost een plaatje?
 6. Wat kost een frame?
 7. Wat kost een kunstgebit?
 8. Wat kost een klikgebit?
 9. Kosten spoedgevallendienst?
 10. Nieuwe patiënt, het Intake Consult
 11. Controle en Preventie
 12. Wortelkanaalbehandelingen

Wat zijn de te verwachten tandtechniek kosten?
Welk verschil zit er in de soorten tandtechniek?

De bovenste vragen zijn de veelgestelde vragen die wij ontvangen. VergelijkMondzorg probeert met dit artikel duidelijkheid te verschaffen. Heeft u vragen en of opmerkingen stuur deze dan naar info@vergelijkmondzorg.nl. Op dit moment (2015-2017) wordt er met landelijke vast gestelde tarieven gewerkt, en zijn alle tarieven dus gelijk per verrichting. Dit hoeft echter niet te beteken dat elke behandeling bij elke tandarts even veel kost. Verschillende materialen en methoden maken niet alleen dat een behandeling kan verschillen (met op het oog mogelijk een gelijk resultaat) maar ook geen vergelijkbare prijs heeft. Vraag altijd uw tandarts voor een begroting als u vooraf wilt weten wat de tandarts kosten gaan worden.

Tandtechniek:

Daarnaast zal Vergelijkmondzorg u als patiënt handvatten geven voor verschillende soorten tandtechniek, wanneer deze gebruikt wordt en wat de tariefstellingen van de gekozen tandtechniek zijn. Voor meer informatie over techniekkosten van kronen, bruggen, frame-prothese protheses en implantaat gedragen constructies klik hier.

Let op, de weergegeven informatie en tarieven van zowel de tandartsen als tandartstarieven zijn geen behandelplannen u kunt hier geen aanspraak of rechten uit ontlenen bij zowel VergelijkMondzorg als uw mondzorgverlener. Uw tandarts zal met u bespreken wat bij u de beste oplossing zal zijn. Uw mondzorgverlener zal u een begroting meegeven wanneer de verwachten kosten van de behandeling de € 250,- zullen overstijgen, u bent vrij om bij lagere kosten ook om een begroting te vragen.

Nieuwe patiënt, het Intake Consult

U bent verhuisd en opzoek naar een nieuwe tandarts, of niet meer tevreden over uw tandarts? U heeft uw buren gevraagd bij welke tandarts zij zitten en welke ervaringen zij hebben? U wilt bewezen kwaliteit? Gaat u voor de looks van een praktijk of website af? Of zoekt u iets meer huiselijker? U zult altijd eerst een intakeconsult moeten ondergaan. Zomaar ergens op de deur kloppen om te vragen of deze tandarts bij u een kroon gaat plaatsen omdat uw ”huistandarts” deze heeft geïndiceerd zal zover wij weten nergens gebeuren.  Voorafgaande aan elke medische behandeling zal eerst een gedegen onderzoek staan.

Bij een intake kunt u het volgende verwachten:

De wensen worden besproken, gebitsstatus en medische anamnese wordt bijgewerkt, kwaliteit tandvlees wordt vastgesteld. Daarnaast wordt er gekeken naar de zachte weefsels (tong, wang etc).

Bijna in alle gevallen zullen er twee röntgen foto’s worden gemaakt, bitewings genoemd. Wanneer er tanden en kiezen aanwezig zijn. Deze foto’s stelt de tandarts in staat de huidige kwaliteit van de restauraties te beoordelen. En of te kijken of er mogelijk cariës aanwezig zijn, die niet te zien zijn met het orale onderzoek.

Zijn er klachten aanwezig, of reden tot verder onderzoek?

Een mogelijke detail foto  kan worden gemaakt waar ook de wortel van de probleem kies of tand opstaat. Deze foto wordt vaak onder een bepaalde hoek ingeschoten waardoor deze niet goed geschikt zijn voor cariesdiagnostiek zoals de bitewings. Deze foto wordt een Solo genoemd.

Meerdere problemen aanwezig? Doorbrekende verstandskiezen? Uitgebreid tandheelkundig verleden? Veelal wordt er in deze situaties gekozen om een rontgenlogisch overzicht te krijgen, ofwel een Kaakoverzichtsfoto te maken (OPG)

Omschrijving Code Aantal Tarief
Intake Consult / Controle C11 1x € 21
Bitewings x10 2x € 30
Totaal € 51,-

Eventueel extra behandelingen/kosten

Zoals hierboven is omschreven of wanneer de tandarts er voor kiest zelf meteen tandsteen te verwijderen (M03) of wanneer dit uitgebreid is, dit meestal laat doen door bijvoorbeeld een mondhygiënist of preventieassistent (M03) (duur van behandeling per 5 min, 12 euro)

Omschrijving evt extra behandelingen Code Aantal Tarief
Solo (detail foto bij bv klachten) x10 1x € 15
OPG (overzichts foto van ook omliggende structren) X21 1x € 64
Tandsteen Verwijderen* of M03 2x 12,- € 24
Tandsteen Verwijderen uitgebreid* M03 6x 12,- € 72

Controle en Preventie

Waar het vroeger nodig was om 2x per jaar naar de tandarts te gaan om aanspraak te kunnen maken op de ziekenfonds verzekering gaan nu mensen nog nog steeds vaak 2x per jaar naar de tandarts. Dit is een vrij uniek systeem in de wereld waar de mogelijkheden tot preventie maximaal benut kunnen worden, en uiteindelijk kosten worden bespaard. Voorkomen is immers beter dan genezen. Er kan een reden zijn om af te wijken dan de “standaard” controle afspraken van 2x per jaar.

Er wordt gekeken naar uw persoonlijke risico op bijvoorbeeld nieuwe gaatjes of tandvleesproblemen, zo krijgt iedereen de juiste zorg. De beste voorspeller is in veel gevallen het verleden al geeft dat geen garanties! Heeft u de afgelopen jaren geen problemen met uw gebit gehad, geen nieuwe gaatjes en geen tandvlees problemen? Dan is de kans groot dat u de komende tijd ook weinig problemen zult krijgen. Waarschijnlijk wordt aan u voorgesteld om eens per jaar langs te komen, en per 3 jaar controle foto’s te laten maken. Afgelopen jaren elke keer gaatjes? Er kan overwogen worden om jaarlijks controle foto’s te maken om nieuwe gaatjes in een vroeg stadium te diagnosticeren en zo verdere schade te voorkomen. Daarnaast zult u waarschijnlijk voedings- en mondhygiëne instructies krijgen.

Tijdens een controle die vaak ongeveer 10 minuten duurt kunt u het volgende verwachten, er wordt gekeken of u geen nieuwe gaatjes heeft, het tandvlees wordt gecontroleerd op mogelijke ontstekingen, ook wel DPSI meting genoemd. Harde (tanden, kaakbot) en zachte weefsel (tandvlees) worden gecontroleerd of hier geen afwijkingen in plaatsvinden.

Omschrijving Code Aantal Tarief
Controle Afspraak (Periodieke Controle) C11 1x € 20

Eventueel extra behandelingen/kosten

Zoals hierboven is omschreven worden er soms overzichtsfoto’s bitewings genoemd gemaakt, vaak wordt er ook door de tandarts tandsteen verwijderd (C212 tandsteen verwijderen gemiddeld) of soms C214 (tandsteenverwijderen uitgebreid, minimale duur van behandeling 20min) maar meestal wordt dezre behandeling uitbesteed aan een mondhygiënist of preventieassistent waar er 20-30 minuten voor wordt gereserveerd.

Omschrijving evt extra behandelingen Code Aantal Tarief
Controle foto’s (Bitewings) X21 2x € 30
Tandsteen Verwijderen* of M03 2x 5 min € 24
Tandsteen Verwijderen uitgebreid* M03 6x 5min € 72

Vullingen

Wanneer een kies wordt aangetast door cariës, en deze van dusdanige omvang is dat dit proces niet meer stopt, of een voelbaar gat of stuk is afgebroken zal er in veel gevallen worden gekozen om deze te repareren / vullen.

Voor de exacte tariefomschrijving zie de huidige tarieven. Er wordt onderscheid gemaakt tussen amalgaam, glasionomeer en composiet vullingen. Vanwege de kleur en duurzaamheid wordt er meestal voor een composiet vulling gekozen. Over het algemeen (uitzonderingen mogelijk) wordt er 1 vulling per tand gemaakt. Een vulling die maar 1 vlak omhelst (gaatje in alleen bovenkant is bv 1 vlaks), gaat de vulling de hoekom (tussen de tanden of over knobbel 2 of 3 vlaks). Mist er een groot deel van de kies is dit vaak een 4 vlaks.

Wat kost een kroon?

Wat kost een kroon, Heeft vanwege de populariteit een eigen aandachtspagina gekregen, ga hier verder naar het artikel: Wat kost een kroon?

Wortelkanaalbehandelingen

Pijn en Pijndienst tandarts, Kosten spoedgevallendienst

Wanneer er zich acute klachten voordoen zoals bijvoorbeeld door een ongeluk een uitgeslagen tand, een ongeval met bloedingen in en rondom de mond. Of kiespijn door bijvoorbeeld een afgebroken kies en uw eigen tandarts is niet bereikbaar dan is er de spoedgevallendienst.

Tandartsen zijn wettelijk verplicht om een spoedgevallendienst te regelen voor u als patiënt, bij het bellen naar uw praktijk zult u dan bij afwezigheid worden doorverwezen naar het spoedgevallen nummer.

Realiseert u zich dat de tandarts niet op de praktijk aan het “wachten” is op deze spoedgevallen. Belt u laat dan belt u de tandarts dus wakker! Vandaar dat het dan ook om “echte” spoedgevallen moet gaan wil deze tandarts u helpen. In het weekeind worden er vaak spreekuren gedraaid waar u met “kleinere” klachten terecht kunt, echter dit is niet verplicht voor de tandarts en als het erg druk is kan u geweigerd worden. Een behandeling tijdens de spoedgevallendienst zal alleen het hoog nodige omvatten.
Let op neem altijd een wettelijk geldige identificatie mee naar uw bezoek, vaak wordt er ook gevraagd meteen contact of met pin af te rekenen.

De volgende kosten kunt u verwachten tijdens een spoedgevallendienst:

Let op alleen wanneer er geen verdere verrichten worden gedaan dan bijvoorbeeld consult of het mee krijgen van een recept.

Omschrijving Code Aantal Tarief
Probleemgericht consult C13 1x € 21
Solo X10 1x € 15
Deelprestatie avond-, nacht-, en weekendbehandeling X111 1x € 21
Totaal € 60

 

Mocht er een wortelkanaal behandeling nodig zijn, dan zijn de kosten afhankelijk van de complexiteit van de tand/kies

De behandeling zal bestaan uit het verwijderen van het ontstekingsweefsel, en de behandeling zal moet worden afgerond bij u eigen tandarts. Maak altijd een afspraak bij u eigen tandarts nadat u bij de spoedgevallen tandarts bent geweest.

voortanden: meestal 1 kanaal
kleine kiezen: 1 of 2 kanalen
grote kiezen: 3 of 4 kanalen

Omschrijving Code Aantal Tarief
Start! 1 kanalige Wortelkanaalbehandeling E77 1x € 53
Kosten per extra kanaal E78 1x € 27
Endodontisch consult (vervang probleemgericht consult) E01 1x € 21
Verdoving A10 1x € 14
Insluiten calciumhydroxide E19 1x € 16

 

Andere behandeling? Zoals bijvoorbeeld een vulling, zie vulling.

Aanvullende Content volgt

De website voor de mondzorg, vol met informatie over tandheelkundige onderwerpen, verzekeringen, tandartstarieven, tandartsverzekeringen en nog veel meer. Op Twitter te volgen onder: vmondzorg

Geplaatst in Tandartspraktijk, Tandartstarieven, Vergelijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.