Ixorg versus Just versus zorgverzekeringen, een update

Ixorg versus Just versus Zorgverzekeraars

Het is al weer 4 jaar geleden dat Ixorg op de markt kwam. Vanwege de hoeveelheid vragen die VergelijkMondzorg kreeg is daar toen veel aandacht aan besteed. Ixorg was een vernieuwend product binnen het huidige aanbod van tandartsverzekeringen. Kort gezegd een alternatief van een tandartsverzekering, door zelf periodiek te sparen met een aanvullende dekking voor tandheelkundige ongevallen.

We zijn inmiddels een aantal jaar verder en in 2019 is er veel veranderd binnen het aanbod van zorg en tandartsverzekeringen. Just (voorheen CZdirect) heeft de markt betreden. Ixorg is uitgebreid met de mogelijkheid om fysiotherapie te “verzekeren” en nog veel meer wijzigingen die mogelijk handig zijn om te weten. In dit artikel komen de volgende vragen aanbod: Is Ixorg nog een alternatief? Wie en wat zijn de concurrenten? Wat zijn mijn mogelijkheden om te verzekeren voor de tandarts en of tandheelkundige ongevallen?

Wat is Ixorg?

Ixorg is een variant tussen zelf sparen en verzekeren, u bent alleen verzekerd voor ongevallen. De reguliere kosten voor de tandarts draagt u zelf. De reguliere tandartskosten, lees alle kosten die niet door een ongeval zijn veroorzaakt zoals controles, vullingen, kronen, implantaten etc. dient u zelf te betalen. Net zo als u geen verzekering zou hebben. Echter als u een ongeval krijgt; u glijdt onderuit met de fiets en verliest een voortand door dit ongeval, dan zijn de kosten die hieruit voortvloeien te verhalen op de ongevallendekking van Ixorg. Dit met een maximum van € 10.000,– en maximaal 2 ongevallen per jaar.

Ongevallendekking fysiotherapie Ixorg

Voor fysiotherapie geldt hetzelfde als voor de tandarts, maar natuurlijk toegespitst op fysiotherapiebehandelingen noodzakelijk na een ongeval, tot een maximum van € 750,– per jaar en maximaal 20 behandelingen per jaar, welke als eerst wordt bereikt. Voor beiden geldt, maximaal 2 ongevallen per jaar zijn verzekerd.

Kosten Ixorg

Voor niks gaat de zon op (toch uitzonderingen nagelaten, zie verder bij zorgverzekeraars op deze pagina) en dus ook niet bij Ixorg. U betaald voor de ongevallendekking en een opslag voor administratieve taken voor verwerkingen van het sparen bij Ixorg per maand.

  • Ixorg mondzorg:  € 4,85
  • Ixorg fysio:            € 5,50
  • Ixorg combi:         € 6,50

Het is belangrijk om te begrijpen dat dit de vaste kosten per maand zijn en dragen dus niet bij voor het “spaarpotje”.

Voor de tandarts (Ixorg mondzorg) is het  minimaal te sparen maandelijkse bedrag € 2,– voor de fysiotherapeut (Ixorg fysio) is dat minimaal € 3 en voor het combipakket geldt het gezamenlijke minimale bedrag van € 5,– per maand.

Voorbeeld totale kosten tandarts: Ixorg mondzorg

Ps. onderstaande voorbeeld is een aanname en hoeft natuurlijk niet op uw persoonlijke situatie aan te sluiten. Tarieven zijn indicaties!

Stel u gaat 2x per jaar naar de tandarts (€ 40,–) , u bezoekt 1x per jaar een mondhygiënist voor een half uur (€ 70,–),  en daarnaast moet er elk jaar wel iets gebeuren, bijvoorbeeld een vulling (€ 70,–). Kosten tandarts voor u gemiddeld € 180,– per jaar als u dit zelf zou betalen. Wilt u gebruik maken van Ixorg als “spaarpot” en gebruik kunnen maken van aanvullende ongevallen dekking dan komt hier €4,85*12= €58,20 bij. Totale kosten voor u met Ixorg dat jaar: €238,20 of wel €19.85 per maand.

Mochten de kosten van de tandarts hoger uitvallen dan u hebt ingeschat dan dient u deze kosten zelf bij te betalen.

Voorbeeld totale kosten fysiotherapeut: Ixorg fysio

De premie voor het sparen van fysio ligt hoger dan bij de tandarts, dit zal ongetwijfeld komen doordat een ongeval die in aanmerking komt voor vergoeding veel “makkelijkere” en vaker zal voorkomen dan een ongeval die in aanmerking komt voor tandheelkundige dekking. U verzwikt of scheurt immers sneller een spier dan dat u een tand verliest. Ik laat aan u zelf over om deze berekening te maken, het is namelijk niet voor mij in te schatten wat gemiddelde niet gecontracteerde fysiotherapiekosten zijn. In tegenstelling tot de tandarts zijn fysiotherapeuten vrij om te vragen wat zij willen voor een behandeling. Daarom zijn zorgverzekeraars ook zo op het contracteren van fysiotherapiezorg. U kan dus (flink) duurder uit zijn dan wanneer u gebruik zou hebben gemaakt van een gecontracteerde zorgverlener, echter u heeft wel ALTIJD! vrije keuze van zorgverlener.

////////////////////////////////////

Meer over Ixorg leest u op Ixorg!

////////////////////////////////////

Zorgverzekering CZdirect onderdeel van CZ veranderd en wordt Just

Niet alleen de naam van CZdirect veranderd in Just maar ook de aanvullende pakketten gaan flink op de schop. Vooral de manier van extra zorg verzekeren binnen de aanvullende pakketten wordt gewijzigd. Zoals Just zorgverzekeraar  het verwoord: er wordt niet gedacht in vergoedingen, maar in risico’s.

Zoals bij elke zorgverzekering is er de basisverzekering van Just, deze wordt Just Basic genoemd. Dit is een budget natura polis. Niet gecontracteerde zorg wordt voor maar 65% van het gemiddelde gecontracteerde tarief vergoed! Het gemiddeld gecontracteerde tarief is vaker lager dan het tarief die de zorgverlener vraagt, u wordt dus dubbel gekort! CZ is de hoofdverzekeraar, de contracten die deze verzekeraar heeft zijn dan ook van toepassing* op Just zorgverzekering. *Mogelijk uitzondering daar gelaten.

Aanvullende verzekeringen zijn er beperkt zeker vergeleken met andere aanbieders, er is wel één “echte” aanvullende verzekering voor tandheelkundige zorg. Just Smile waarbij 75% wordt vergoed tot maximaal 250 euro, daarbij zit tevens een tandheelkundige ongevallen dekking tot 10.000 euro. Een gebitsreiniging of een controle bij de tandarts valt natuurlijk niet onder die noemer. De website is wat onduidelijk omdat het er op lijkt dat je door het afsluiten van Just Smile je 2x de tandheelkundige ongevallen dekking kan afsluiten, deze is namelijk ook opgenomen in Just Live.

Just Live de aanvullende Risico verzekering

Just Live premie € 6,50 per maand. Een soort aanvullende verzekering die een vergoeding geeft voor fysiotherapie (tot 16 behandelingen, en 4 reguliere behandelingen zonder noodzaak van een ongeval en melding mogelijk) of mondzorg (tot €10.000 euro) bij een ongeval. Hiermee is het anders dan anderen verzekeringen bij zorgverzekeraars en lijkt dus eigenlijk qua vergoeding veel op Ixorg.

Ixorg versus Just Live

De kosten zijn gelijk als beide uitgebreide pakketten worden vergeleken, namelijk  € 6,50 met dekking voor fysiotherapie en  € 10.000 tandheelkundige ongevallen dekking. Beide geven recht op 20 fysiotherapie behandelingen bij een ongeval, klein voordeel bij Just Live dat je er 4 van elk jaar kan gebruiken. Nadeel is dat je van de gecontracteerde zorgverleners gebruik moet maken.

Bij Ixorg is het makkelijk mogelijk een potje op te bouwen voor reguliere kosten, bij Just Live niet.
Bij Ixorg heb je altijd vrijezorg keuze bij Just Live niet
Ixorg staat los van een verzekeraar, Just Live is gebonden aan de select natura verzekering Just van CZ

Mocht je specifiek op zoek zijn naar een ongevallendekking polis voor zowel de tandarts als de fysiotherapeut en deze 2 partijen alleen vergelijken dan lijkt mij de keuze duidelijk. Maar er is meer…

////////////////////////////////////

Meer over Just leest u op Just!

////////////////////////////////////

Zorgverzekeraars Versus Ixorg / “Just” en de Vergelijkers

Ok, Just is natuurlijk ook een zorgverzekeraar maar ik wist even niet hoe ik het anders kon formuleren. Er is dus meer, nog meer om te overwegen. Er zijn namelijk diverse zorgverzekeraars die sinds enkele jaren ook een tandheelkundige ongevallendekking of een andere vorm van algemene ongevallen dekking “gratis” verstrekken. De combintiepolis van Ditzo (pechvogelhulp) of de natura verzekering Bewust zijn daar voorbeelden van. U krijgt dus bij deze basisverzekering een ongevallen dekking erbij! Tevens hebben bijna alle verzekeraars nu in diverse varianten van tandheelkundige ongevallendekking vergoeding in vaak de aanvullende verzekering, soms ook de tandartsverzekering of als extra module beschikbaar.

En als afsluiter: een grote bekende vergelijkingssite biedt het aan bij elke polis die u afsluit (ook al had u al deze polis).

Heeft Ixorg/Just dan zin? Dubbel verzekeren in ieder geval niet. Ixorg vereist bijvoorbeeld dat u ook eerst uw budget “opmaakt” vanuit de verzekering indien van toepassing. Ik sluit af dat er mogelijk maar een hele beperkte doelgroep is waar het product voor interessant kan zijn. De mensen die heel gedisciplineerd hun mondzorg op pijl houden, groot risico op ongevallen hebben met een gat in hun hand die niet kunnen sparen. Benieuwd naar uw commentaar.

 

Geplaatst in Tandartsverzekering, Zorgverzekeraars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.