Alles over een tandarts bezoek en de coronacrisis.

Besmet met het (mogelijke) coronavirus en mondzorg nodig?

Alle tandartspraktijken, mondhygiënisten, orthodontisten en overige mondzorgpraktijken zijn op last van de IGZ (inspectie gezondheidszorg) per 20 maart 2020 gesloten voor reguliere zorg. Dit is een aanscherping van het advies van de beroepsverenigingen die per 16 maart was uitgegaan om de mondzorgpraktijk alleen nog open te stellen voor spoedgevallen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

Tandartspraktijken gesloten maar toch kiespijn?

Alle tandartsen zijn verplicht tot het verlenen van acute noodzakelijke zorg MITS er geen tot een zeer klein risico is op besmetting met het coronavirus. Dit is niet alleen om de tandarts en medewerkers te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen. De virusdeeltjes hebben namelijk een grote kans om door aerosolen (kleine vochtdruppeltjes) die vooral ontstaan tijdens boren, lang te gaan rondzweven binnen de praktijk en krijgen zo de kans anderen die dag te besmetten, met alle ernstige gevolgen van dien.

Bovenstaande houdt in dat u alleen door uw reguliere tandarts geholpen kunt worden indien u GEEN klachten heeft die mogelijk bij het coronavirus horen, zoals (milde) griepverschijnselen, hoesten, verkoudheidsverschijnselen en/of verhoging boven de 37,3 graden.

De tandarts zal wel vaak kiezen de behandeling tot het absolute minimale te beperken om u (deels) van uw klachten af te helpen, zodat u voorlopig vooruit kan zonder verdere gezondheidsrisico’s. En daarbij tevens zo min mogelijk aerosolen te veroorzaken.

Bel met spoedklachten de tandarts

Bel met klachten de tandartspraktijk voor overleg, vaak is er dagelijks een telefonisch spreekuur in de ochtend. Of bekijk de website van de praktijk voor meer informatie over bereikbaarheid, behandelmogelijkheden en meer.

Wat zijn “echte” spoedklachten?

Uiteindelijk bepaalt uw tandarts of er sprake is van spoed, hieronder een handvat voor u.

  • Trauma (uitvallen of verplaatsen van tanden door bijvoorbeeld een val, zeer snelle behandeling noodzakelijk)
  • Nabloeding na een behandeling die niet lijkt te stoppen (bijt minimaal 3x een half uur stevig op een gaasverband om het bloeden zelf te stoppen! Tussentijds niet praten, eten, drinken of bewegen met de kaken)
  • Mogelijk levensbedreigende ontstekingen
  • Acute, zeer heftige pijn (alleen behandeling tijdens de tandheelkundige “spreekuren” die uw tandarts hanteert) 

Vrij zeker besmet met corona of griepverschijnselen en toch tandheelkundige spoedzorg nodig?

Ga zeker niet rechtstreeks naar een praktijk toe, u bent mogelijk zelfs strafbaar als u willens en wetens andere mensen in gevaar brengt. Bel uw tandartspraktijk! Op dit momenten zijn de beroepsorganisaties bezig met een plan van aanpak op dit punt. Wij zullen hier dan ook z.s.m. praktijken publiceren die u wel kunnen helpen bij tandheelkundige spoed in geval van een (verdenking op) coronabesmetting. (indien dit gaat gebeuren)

Laatste update : 21-03-2020

Geplaatst in Geen categorie
1 Reactie op “Besmet met het (mogelijke) coronavirus en mondzorg nodig?
  1. Ontwikkelingen gaan heel snel. De laatste updates, en tekstuele wijzigingen zullen ook hier worden weergegeven om een zo transparant mogelijke weergave en stand van zaken te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.