Mondzorg tijdens COVID-19, Coronavirus

Laatste update 07-07-2020 13:36

De reguliere mondzorg is hervat, wel is het zo dat er in de mondzorgpraktijken aangescherpte hygiëne maatregelen van kracht zijn. Vaak wordt er meer tijd per behandeling ingepland, zo zijn er minder patiënten tegelijk in een pand, is de 1.5 meter regel natuurlijk van kracht en is er meer tijd voor uitgebreide desinfectieprotocollen. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe “regels”:

Dit houdt vaak in dat u geen gebruik kunt maken van het toilet of poetshoek.
Bij binnenkomst van het pand uw handen dient te desinfecteren.
Er aan u gevraagd kan worden de mond te spoelen met sterk verdunde waterstofperoxide.
Kom niet te vroeg of te laat, zo zijn er niet teveel mensen tegelijk in de wachtkamer.
U dient te melden wanneer er sprake is van verkoudheidsklachten en alle onderstaande vragen moeten met nee beantwoord zijn.

 • Heeft u nu corona?
 • Heeft u nu huisgenoten/gezinsleden met corona?
 • Bent u genezen van corona korter dan 2 weken geleden?
 • Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38 graden Celsius)?
 • Heeft u huisgenoten/gezinsleden met deze symptomen?
 • Bent u in thuisisolatie?
 • Woont u in een verpleeghuis of instelling voor mensen met een verstandelijke beperking?

Verkoudsheidsklachten of mogelijk besmet met het coronavirus?

Ga zeker niet rechtstreeks naar een praktijk toe, u bent mogelijk zelfs strafbaar als u willens en wetens andere mensen in gevaar brengt. Bel uw tandartspraktijk. Heeft u geen tandarts? Bel dan alsnog uw dichtstbijzijnde tandartspraktijk. Zij zullen met u in overleg gaan over wat het beste is om te doen.

De website voor de mondzorg, vol met informatie over tandheelkundige onderwerpen, verzekeringen, tandartstarieven, tandartsverzekeringen en nog veel meer. Op Twitter te volgen onder: vmondzorg

Geplaatst in Geen categorie
9 comments on “Mondzorg tijdens COVID-19, Coronavirus
 1. C. Elijzen schreef:

  ik heb nu 2 keer een afspraak af moeten zeggen ivm thuis quarantaine ihkv covid – 19. mijn tandarts geeft aan bij een derde keer tijd de gaan rekenen. dit lijkt me niet terecht, ik mag immers niet komen ivm quarantaine. na veel heen en weer gemail zegt de tandarts dat ik dan verplicht ben 3 negatieve testuitslagen te laten zien om te voorkomen dat ik moet betalen. dit is bij mijn weten in strijd met de privacy regels. hoe zit dit nu werkelijk?

  • Zoals u misschien begrijpt zijn er geen regels betreffende de huidige specifieke corona crisis. Een tandarts is gerechtigd gereserveerde tijd door een patiënt in rekening te brengen wanneer deze niet meer op te vullen is. Dit zal vaak het geval zijn als u een afspraak op dezelfde dag afmeldt. Vandaar dat er ook vaak gewaarschuwd wordt met een 24 of voor langere behandelingen een 48 uurs periode voorafgaande de behandeling met deze “boete”. Als u 2x al een afspraak vlak voor de behandeling hebt afgemeld is het niet vreemd dat de tandarts na 2x coulance dit de 3de keer in rekening brengt.

 2. Henk de Groot schreef:

  Vergoed DSW de toeslag die mondverzorgers in rekening brengen, de zgn. “Covid toeslag” van €4,26?

 3. W. Engbers schreef:

  U bent duidelijk niet goed geïnformeerd.
  De praktijken zijn NIET gesloten op last van de IGZ.

 4. ineke schumacher schreef:

  Ik ben ziek, door koorts knars ik veel.Een kies is tot de wortel afgebroken.
  Kan ik ergens die kies laten trekken?

  • Vervelend om te horen maar er zijn gelukkig wel mogelijkheden indien u er echt ernstige pijnklachten aan ondervind. Zijn de klachten milder dan is het advies deze met pijnstillers te onderdrukken totdat u 48 uur geen klachten meer heeft. Ik heb inmiddels het artikel geactualiseerd met de mogelijkheden die u heeft.

 5. Ontwikkelingen gaan heel snel. De laatste updates, en tekstuele wijzigingen zullen ook hier worden weergegeven om een zo transparant mogelijke weergave en stand van zaken te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.