Welke tandtechniek mogelijkheden zijn er en wat kosten deze?

Note: Dit is een aanvullend artikel op Wat kost een tandheelkundige behandeling?

Tandtechniekkosten ondoorzichtig en complex:

Dit artikel is zo opgesteld dat het u als patiënt meer inzicht krijgt in de mogelijkheden en tarieven van verschillende soorten tandtechniek. Wij pretenderen niet een volledig overzicht te maken maar proberen de veelgebruikte materialen en technieken aanbod te laten komen.

Tandartsen dienen techniekkosten 1 op 1 door te berekenen waarvoor zij deze inkopen. Deze regel is opgelegd door de NZa maar is veel over te doen. Er lijken praktijken te zijn die goedkoop techniekwerk inkopen en “duur” verkopen, onderzoeken vanuit de NZa lopen daar op dit moment voor bij een onder andere een keten van praktijken en mogelijk meer. VergelijkMondzorg vind de vastgelegde techniek prijzen van de NZa overigens een bijzondere keuze. Want wat nu als uw tandarts u bijvoorbeeld zou garanderen dat u 10 jaar met een kroon kan doen, en deze “kosteloos” voor u zou vervangen als er iets mee gebeurd als er een kleine toeslag zou worden gerekend. Mogelijk zou u deze optie overwegen maar dat mag dus niet (de toeslag). En de slimmeriken vinden wel een financiële constructie om alsnog techniektarieven op te krikken via tussen bedrijven. De NZa adviseert de patiënt de inkoopnota’s op te vragen bij de Tandarts, een onredelijke vraag.

Wat dan wel? Tandartsen moeten een duidelijk verhaal vertellen welke behandeling zij willen doen en alternatieven in behandeling en materialen voorleggen. Zo kunt u een gedegen afspraak maken met uw zorgverlener. Weet u wat u kunt verwachten en zijn er geen verassingen zowel op financieel gebied als functionaliteit en esthethiek.

VergelijkMondzorg probeert een zo uitgebreide uiteenzetting te maken van materiaal en technieken zodat u beslagen ten ijs kan komen. Heeft u toevoegingen of opmerkingen voor dit artikel,email ons info@vergelijkmondzorg.nl

Let op, de weergegeven informatie en tarieven van zowel de tandartsen als tandartstarieven en of tandtechniekkosten zijn geen behandelplannen u kunt hier geen aanspraak of rechten aan ontlenen bij zowel VergelijkMondzorg als uw mondzorgverlener. Uw tandarts zal met u bespreken wat bij u de beste oplossing zal zijn. Uw mondzorgverlener zal u een begroting meegeven wanneer de verwachten kosten van de behandeling de € 250,- zullen overstijgen.

De verschillende mogelijkheden van tandtechniek

  1. Kroon en Brugwerk
  2. Frame-Prothese (uitneembare voorziening met metale basis)
  3. Partiële en volledige protheses
  4. Implantaten
  5. Knars en opbeetplaten
  6. Facings (Schildjes)
  7. Overige Tandtechniek

Kroon en Brugwerk

Wanneer een tand of kies zwak geworden is wordt er vaak voorgesteld om een kroon te maken op dit element. Dit zal in het bijzonder zo zijn wanneer er een wortelkanaalbehandeling heeft plaatsgevonden. Maar het kan ook een overweging zijn om juist verdere schade waardoor een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk wordt te voorkomen.

Er zijn verschillende mogelijkheden en materialen van kronen met uiteenlopende tarieven, enkele voorbeelden

Omschrijving Naamgeving Materiaal Techniekkosten
Keramische kroon met opgebakken porselein Zirkonium Kroon Zirkonium met porselein € 170-270
Metaal porselein kroon MP Kroon Legering metaal* met porselein € 100* -300+
Volledig keramische kroon Volledig Zirkonium zirkonium(IV)oxide € 90-200
Volledig keramische kroon Lithiumdisilicaat Lithiumdisilicaat € 90-200
Volledig keramische kroon In de praktijk gefreesde kronen Glaskeramiek € 180-270

*Oorspronkelijk waren kronen van edele legeringen met voornamelijk goud, bij het stijgen van de goudprijs zijn er ook alternatieven gekomen met lage (onedele)legeringen. Echter met de opkomst van “moderne” materialen is het indicatiegebied hiervan beperkt. Het lage tarief betreft dus de onedele legering, het hoge tarief de edele legering.

Partiële en volledige protheses

Aanvullende Content volgt snel

Frame-Prothese (uitneembare voorziening met metale basis)

Aanvullende Content volgt snel

Implantaten

Aanvullende Content volgt snel

Knars en Opbeetplaten

Aanvullende Content volgt snel

Facings (Schildjes)

Facings zijn schildjes die op een deel van de tand worden geplakt, zij verschillen met kronen in de niet volledige omvatting van de tand en worden eigenlijk alleen in het front gebruikt. Het toepassingsgebied is dan vooral ook op esthetiek gericht van het bovenfront. En wanneer de kwaliteit van de tanden nog “te” goed zijn voor een kroon. De kosten van indirecte facings, dus gemaakt door de tandtechnieker liggen overigens gelijk aan die van kronen.

De mooiste facings zijn van volledig veldspaat porselein, dit zijn overigens ook de zwakste. Nieuw is de volledige lithiumdisilicaat facings, goedkoop en sterk maar is monochromatisch, dat wil zeggen dat de facing 1 kleur heeft. Het is overigens wel mogelijk om deze in/op te kleuren, maar 1 op 1 vergeleken is veldspaatporselein natuurlijker van uitstraling. Het is overigens de vraag of iemand anders dan de tandarts dit ziet.

Omschrijving Naamgeving Materiaal Techniekkosten
Volledig porseleinen facings Porselein Veldspaat € 150-270
Volledig keramische facing Empress 2 facing leucietversterkt veldspaat € 90-250
Volledig keramische facing E.max Lithiumdisilicaat € 90-200

Aanvullende Content volgt

Overige Tandtechniek

Aanvullende Content volgt

Wat kost een tandheelkundige behandeling?

De website voor de mondzorg, vol met informatie over tandheelkundige onderwerpen, verzekeringen, tandartstarieven, tandartsverzekeringen en nog veel meer. Op Twitter te volgen onder: vmondzorg

Geplaatst in Tandartspraktijk, Tandartstarieven, Vergelijken
One comment on “Welke tandtechniek mogelijkheden zijn er en wat kosten deze?
  1. Bedankt dat u een overzicht heeft gemaakt van de verschillende soorten tandtechniek. Mijn oom wil namelijk kronen laten plaatsen en wil zich hier eerst beter over informeren. Nu weten we dat dit ongeveer zal kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.