Alles over een tandarts bezoek en de coronacrisis.

Toeslag voor het behouden van beethoogte

Laatste update: 21 december 2018 door VergelijkMondzorgTerug naar tandartstarieven

G15 Toeslag voor het behouden van beethoogte

Bijvoorbeeld door kunsthars of stents mal of het laten staan van occlusiedeel op element en antagonist. Kan niet in combinatie met een solitaire kroon of bij meerdere kronen die geen onderdeel zijn van de dorsale steunzone (zijdelingse delen).

Onderstaande informatie wordt u aangeboden in samenwerking met de website mondzorgkosten onderdeel van de tandarts beroepsvereniging ANT:

Wat is het?

Bij een uitgebreid restauratief plan (kroon- en brugwerk, vullingen) is het vaak niet de bedoeling dat de beethoogte verandert. Dat wil zeggen dat na de behandeling hoger of lager dichtgebeten wordt. Als er bijvoorbeeld aan veel tanden of kiezen moet worden geboord dan kan makkelijk de oorspronkelijke situatie kwijtgeraakt worden. Het kaak- en kauwstelsel is een zeer precies lichaamsdeel; een haar kan bij bijten al duidelijk gevoeld worden.

Om te voorkomen dat er dus veranderingen optreden kan een extra handeling (registratie) worden uitgevoerd, waarbij de aanvang beethoogte wordt vastgelegd. Deze registratie wordt later gebruikt in de articulator. Hiervoor is de code G15 bedoeld en niet zozeer ten behoeve van de behandeling van pijn en niet goed functioneren van het kauwstelsel.

Wat is in het tarief inbegrepen?
  • Alle handelingen om de bepaling uit te voeren, inclusief eventuele controle in de ‘articulator’ en bij de patiënt ten aanzien van de juistheid van de handeling.
Wat is niet in het tarief inbegrepen?
  1. De mogelijk (extra) tandtechniekkosten van deze methode. Deze mag de tandarts 1 op 1 doorberekenen.