Tandheelkundige polissen 2013 soms misleidend

Door Vergelijkmondzorg.nl
Persbericht 16-11-2012
Arnhem – Een aantal zorgverzekeringen verstrekt geen transparante informatie over hun tandheelkundige polissen voor 2013. Dat blijkt uit onderzoek van Vergelijkmondzorg.nl naar de premie en voorwaarden van aanvullende tandartsverzekeringen in 2013. Ook blijkt uit het onderzoek dat zorgverzekeraars IZZ en in mindere mate Menzis hun tandheelkundige pakket flink hebben uitgekleed en dat bij enkele andere zorgverzekeringen de nettovergoeding erg laag is.

De polissen van Stad Holland en DSW zijn nodeloos ingewikkeld en misleidend, omdat ze alleen de behandelcodes in hun premieoverzicht hebben opgenomen die vergoed worden. Patiënten krijgen zo het idee dat de verzekeraars ruim vergoeden, terwijl dit niet het geval is. Ook vergoeden DSW en Stad Holland een aantal reguliere behandelingen niet, bijvoorbeeld een viervlaksvulling in het goedkoopste pakket. Ten slotte vergoeden beide verzekeraars tandsteenverwijdering maar tot 13,20 euro. “Hiermee geven deze verzekeraars aan geen prioriteit te leggen bij onderhoud en preventie van tandvleesproblematiek,” aldus Vergelijkmondzorg.

Ook Agis is niet transparant. Bij deze zorgverzekeraar worden de vergoedingen van behandelingen bij gecontracteerde tandartsen vermeld, terwijl er (nog) weinig contracten tussen tandartsen en zorgverzekeraars zijn afgesloten. Consumenten zien overigens nog steeds geen heil in contracten: uit onderzoek van het NIVEL onder 7.082 verzekerden van VGZ blijkt dat 55% van hen geen prijs stelt op bemoeienis van de zorgverzekeraar bij de keuze voor een zorgverlener, bijvoorbeeld in de vorm van contracten of advies. “Zij geven aan dat zij liever zelf een keuze maken en dat ze twijfelen aan de intenties van de zorgverzekeraar,” aldus NIVEL. 40% van de ondervraagden staat wel open voor de invloed van zorgverzekeraars.

De tandheelkundige polissen van IZZ en Menzis zijn kariger geworden. IZZ vergoedde voor het basispakket tandheelkunde in 2012 nog 750 euro en dat is nu teruggebracht tot 250 euro. Menzis vergoedt veel codes niet en heeft de vergoedingspercentages van veel behandelingen van het beste tandartspakket, TandVerzorgd 3, van 100% teruggebracht naar 80%. Dit terwijl de premie van TandVerzorgd 3 met 13,5% is verhoogd. Dit ten opzichte van 2011. (het jaar wat te vergelijken is qua tariefsysteem). Update 21-11-2012: De polis van Menzis is wel transparanter geworden nu er geen maximalisering meer is in de aantal verrichtingen. Daarnaast is nu de vergoeding voor kronen en bruggen meer geworden dan voorheen (maximaal 240 euro), deze is nu gemaximaliseerd op een vergoeding van 50% van het totale tarief inclusief tandtechniek zonder limiet aan het aantal kronen.

Ten slotte vergoeden een aantal tandheelkundige verzekeringen, T@nd 50 van TakeCareNow! en T Start van Avéro Achmea, zo beperkt dat de premie nagenoeg gelijk is aan de uitkering. De premie voor T@and 50 bedraagt per jaar 45 euro en het maximaal uit te keren bedrag 50 euro, waarmee het netto vergoedingspercentage op 10% (50-45=5 en 5:50=10%) uitkomt. Bij T Start is het percentage nettovergoeding 15%. “Het zou transparanter zijn als deze pakketten ‘gespreide betalingsregeling’ zouden heten,” concludeert Vergelijkmondzorg.

Verzekeraars VGZ, Univé, Salland, OZF, Energiek, OHRA, FBTO en ONVZ voldoen volgens Vergelijkmondzorg.nl wel aan de transparantievoorwaarden. (bronnen: Vergelijkmondzorg.nl, NIVEL)

Link voor overzichtstabel tandartsverzekeringen 2013: tandartsverzekeringen 2013

Link voor extra toelichtingen en netto vergoedingen overzicht:toelichting tandartsverzekeringen 2013

 

De website voor de mondzorg, vol met informatie over tandheelkundige onderwerpen, verzekeringen, tandartstarieven, tandartsverzekeringen en nog veel meer. Op Twitter te volgen onder: vmondzorg

Geplaatst in Tandartsverzekering, Zorgverzekeraars
2 comments on “Tandheelkundige polissen 2013 soms misleidend
 1. bij Interpolis heb ik een tandartsenverzekering afgesloten (1 ster).
  kosten per jaar minus korting rabobank 152,04, waarvoor ik maximaal 225,00 euro vergoed krijg.
  55% premie.
  mag dit?
  met vriendelijke groet,
  thea van den berg