Tandartsverzekering loopt op zijn tandvlees

Het lijkt er op dat sommige zorgverzekeraars in de problemen komen met de aanvullende zorgverzekeringen. Door alle media aandacht en onrust rondom de zorg kijkt de consument kijkt steeds kritischer naar zijn zorgverzekering. Lang niet iedereen blijkt vertrouwd met het online vergelijken of overstappen. De zorgmarkt balanceert gevaarlijk tussen enerzijds de gezonde relatief jonge consument die elk jaar bereid is over te stappen naar een voordeliger online zorgverzekeraar, en anderzijds de oudere zorggebruikers die veel zorg gebruiken en denken vast te  zitten aan de zorgverzekeraar. De laatste groep maakt vaak ook geen gebruik van de eigenlijk altijd beschikbare collectiviteitskorting.  Hierdoor staat de solidariteit onder druk omdat een steeds kleinere groep de kosten draagt. De premies stijgen daardoor elk jaar voor met name de niet overstappers. Uit onderzoek door VergelijkMondzorg.nl blijkt er alleen al bij de aanvullende tandartsverzekering zomaar honderden euro’s zijn te besparen.

TandartsVerzekering  25% duurder in 5 jaar

Afgelopen 4 jaar is de premie van tandartsverzekeringen maar liefst 20% gestegen en het komende jaar wordt de gemiddelde tandartsverzekering wederom 5% duurder. Dat is nogal opmerkelijk omdat de tandartstarieven volgend jaar 5% dalen en voor implantologie zelfs ongeveer 20%. VergelijkMondzorg heeft van elke tandartsverzekering uitgerekend, bij welke tandheelkundige kosten het verzekeren voor u meerwaarde heeft t.o.v. uw betaalde premie (break-even point) en wat dan uw maximale voordeel kan zijn vanwege de maximale vergoeding (maximale netto vergoeding).

Voorbeeld: zorgverzekeraar Kiemer biedt diverse tandartsverzekeringen aan waar het break-even point maar net onder de maximale vergoeding ligt. U zult dan zelden voordelig uit zijn en doorgaans meer premie betalen dan dat u tandartskosten maakt. Zorgverzekeraar ONVZ heeft daarentegen tandartsverzekeringen in zijn pakket die veel gunstiger zijn en u uiteindelijk hogere vergoedingen kunnen opleveren dan dat u aan premie heeft betaald.

Einde tandartsverzekering in zicht?

De consument berekent steeds meer of de tandartsverzekering hem of haar nog wel voordeel op levert. Bij een toename in premie zal dit steeds minder snel het geval zijn. Als gevolg hiervan sluiten alleen nog de mensen die verwachten veel kosten te maken een tandartsverzekering af. Zorgverzekeraars merken dit en bieden tandartsverzekeringen aan waarbij alleen bij maximale tandheelkundige consumptie nog minimaal voordeel te halen valt. De inmiddels grote groep actieve overstappers zijn elk jaar weer op zoek naar het meest aantrekkelijke aanbod. Een vicieuze cirkel die niet meer lijkt te doorbreken. In het huidige tempo van premiestijging voor niet alleen de aanvullende tandartsverzekering maar ook de overige aanvullende verzekeringen, lijken deze beide verzekeringen op zijn tandvlees te lopen.

Een volledig overzicht van tandartsverzekeringen, de maximale netto vergoedingen en break-even points vindt u op de Vergelijkmondzorg.nl.

De website voor de mondzorg, vol met informatie over tandheelkundige onderwerpen, verzekeringen, tandartstarieven, tandartsverzekeringen en nog veel meer. Op Twitter te volgen onder: vmondzorg

Geplaatst in Tandartsverzekering

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.