Kroon

Laatste update: 21 december 2018 door VergelijkMondzorgTerug naar tandartstarieven

R24 Kroon*

Het prepareren voor het plaatsen van een kroon die het element geheel of gedeeltelijk bedekt (respectievelijk een totale omslijping en een omslijping van tenminste drie vlakken) en het plaatsen van de kroon. Tot deze prestatie behoort het beslijpen, het afdrukken en maken van een standaard beetregistratie, het bepalen van de kleur, het passen en plaatsen van zowel de noodvoorziening als de kroon en de benodigde tandvleescorrecties. De kroon is van metaal, keramiek of een combinatie daarvan. Deze prestatie dient ook in rekening te worden gebracht indien de kroon als brugpijler wordt gebruikt.

* mag gedeclareerd worden in combinatie met techniekkosten

Onderstaande informatie wordt u aangeboden in samenwerking met de website mondzorgkosten onderdeel van de tandarts beroepsvereniging ANT:

Wat is het?

Het tarief voor het boren en plaatsen van (een buiten de mond gemaakte) kroon. Dit tarief geldt ook voor een onlay of voor een gedeeltelijke kroon die in meer dan drie vlakken valt. Een zogenaamde facing is vaak ook een gedeeltelijke kroon.

Een kroon is een kapje van meestal metaal en/of porselein dat over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd (gecementeerd). Een kroon wordt niet zoals een vulling direct in de mond gemaakt maar indirect buiten de mond en wordt daarom ook wel een indirecte restauratie genoemd.

Na het boren (prepareren) van de tand of kies neemt de tandarts een (digitale) afdruk van de kies. Vervolgens kan in dezelfde afspraak (chairside) de kroon door de tandarts geplaatst worden of dit kan bij uitbesteding aan een tandtechnieker in twee stappen plaatsvinden.

De tandarts maakt dan na de afdruk een tijdelijke kroon (noodkroon). Nadat de kroon door de tandtechnicus op maat is gemaakt, wordt deze bij een tweede behandeling door de tandarts vastgezet in de kies (cementeren). Na verwijderen van de lijm (cement), polijsten en aanpassen van de hoogte is de behandeling afgerond.

Een brugpijler is een kroon die houvast biedt aan een brug en wordt ook met R24 in rekening gebracht.

Wat is in het tarief inbegrepen?

 • Het boren in de kies en het nemen van een (digitale) afdruk.
 • Een standaard beetregistratie.
 • Een eventuele tandvleescorrectie (T82, T83). Het (elektrisch) wegsnijden van tandvlees.
 • Het bepalen van de kleur van de te maken kroon.
 • Overleg met de tandtechnieker.
 • Een tijdelijke kroon, indien van toepassing.
 • Het vastzetten (cementeren) van de kroon, inclusief het lijmen en voorbewerken van het tandweefsel (etsen).
 • Het op de juiste hoogte brengen van de kroon na cementeren.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

 1. Een verdoving (A10).
 2. Een rubberdam (V50) om de kies droog te houden bij het boren en of lijmen (cementeren).
 3. Het aanvullen van de tandstomp of beschermen van diepe delen met composiet (R31).
 4. Verankering van de tandstomp in het wortelkanaal met een stiftopbouw (V80).
 5. Extra hechting (retentie) met pinnen of door te zandstralen en speciale kunststof lijmtechnieken te gebruiken (R14).
 6. Een kroonverlenging (T87, T88) waarin weken tot maanden voor de kroonbehandeling het tandvlees wordt opgeklapt en ook kaakbot wordt weggenomen. Een kroonverlenging kan nodig zijn omdat er anders te weinig houvast is voor de kroon.
 7. Een niet-standaard beetregistratiemethode zoals een facebow (G10). Dit mag echter pas bij twee kronen of meer in rekening gebracht worden.
 8. De tandtechniekkosten van deze methode. Deze mag de tandarts 1 op 1 doorberekenen. In het geval dat de tandarts de kroon zelf (CAD-CAM) vervaardigt gelden de maximumtarieven voor tandtechniek in eigen beheer.

Wat is verplicht?

Bij deze prestatiecode moet het elementnummer worden vermeld.

Animatie over een kroon