Herbeoordeling met pocketstatus, na initiële tandvleesbehandeling

Laatste update: 21 december 2018 door VergelijkMondzorgTerug naar tandartstarieven

T31 Herbeoordeling met pocketstatus, na initiële tandvleesbehandeling

Toe te passen na initiële behandeling van patiënten met DPSI-score 3-negatief. Ongeacht het aantal zittingen.

Onderstaande informatie wordt u aangeboden in samenwerking met de website mondzorgkosten onderdeel van de tandarts beroepsvereniging ANT:

Wat is het?

Een pocketstatus is een overzicht waarin de diepte van de ruimtes tussen de tanden en het tandvlees, de zogenaamde pockets, genoteerd zijn. Deze status wordt gebruikt om de gezondheid van het tandvlees en de omliggende weefsels te herbeoordelen.

Na de initiële parodontale behandeling moet met een nieuwe status (her)beoordeeld worden waar de behandeling geslaagd is. Als de pocketdieptes zijn afgenomen en/of het tandvlees minder bloedt is dat een teken van het succes / slagen van de behandeling.

Deze code geldt voor patiënten die voorafgaand aan de initiële behandeling pockets van 4 en 5 millimeter (DPSI-score 3-) hadden. Aan de hand van de herbeoordeling wordt een nazorgschema bepaald.

Wat is in het tarief inbegrepen?

  • Het verkennend sonderen van de pocketdiepte bij alle aanwezige tanden en kiezen en het op zes punten noteren van de pockets met een diepte van 4 mm of meer.
  • Het noteren van de locaties met bloeding na het sonderen.
  • Het vaststellen van het poetsniveau, ook tussen de tanden (mondhygiënische zelfzorg).
  • Het bespreken van het resultaat van de uitgevoerde behandeling met de patiënt.
  • Een eventuele nieuwe afspraak om de status en het bespreken af te maken.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

  1. Verdoving (A10).
  2. Röntgenfoto’s.
  3. Uitgebreid bespreken van het vervolgtraject, o.a. als er een flapoperatie nodig is, dan kan code T33 in rekening gebracht worden.
  4. Alle overige tandartshandelingen.

Bijzonderheden

Een pocketstatus kan door dezelfde tandarts of mondhygiënist niet in combinatie met C11, C13, C22, C28, M10 en M20 in rekening worden gebracht. Er zit zoveel overlap in de codes dat de patiënt dan dubbel zou betalen. Een uitzondering is bijvoorbeeld wanneer de consument bij de mondhygiënist of andere tandarts komt voor een parodontale behandeling en daarvoor of daarna bij de tandarts voor een periodieke controle (C11). Dit mag dan wel gecombineerd worden omdat het onwenselijk zou zijn dat daarvoor een afspraak op een andere dag gemaakt zou moeten worden.