Alles over een tandarts bezoek en de coronacrisis.

Niet standaard beetregistratie

Laatste update: 21 december 2018 door VergelijkMondzorgTerug naar tandartstarieven

Is onderdeel B van Registratiemethoden kaakgewrichtsbehandelingen,

De vermelde tarieven voor code G10 tot en met G20 zijn inclusief kosten van tandtechnische werkzaamheden al of niet in eigen beheer uitgevoerd. Tot 2017 was deze omschrijving: G10 Eenvoudige beetregistratie volgens middelwaarde vóór of ná enigerlei preparatie

Vanaf 2017:

G10 Niet standaard beetregistratie

Extra-oraal, quick mount. Hieronder wordt verstaan: het overbrengen van de positie van de bovenkaak in de schedel ten opzichte van de arbitraire intercondylaire as naar een middelwaarde articulator met behulp van face- of earbow, exclusief modellen.

G10 is in combinatie met de R24 slechts declarabel indien sprake is van een behandeling waarbij minimaal 2 kronen worden geplaatst. Extra in rekening te brengen voor nauwkeurigere bepalingen

Onderstaande informatie wordt u aangeboden in samenwerking met de website mondzorgkosten onderdeel van de tandarts beroepsvereniging ANT:

Wat is het?

Soms is bijten op een wasplaatje om vast te leggen hoe de tanden en kiezen op elkaar staan (beetregistratie) niet voldoende. In die gevallen wordt daarnaast met behulp van speciale apparatuur, die tijdelijk op het hoofd wordt geplaatst, de positie van het gebit ten opzichte van de schedel (het gezicht) ook vastgelegd. Het meest gebruikte instrument hiervoor is de zogenaamde facebow.

Wanneer wordt het gebruikt?

Bij het maken of plannen van een uitgebreid restauratief plan (kroon- en brugwerk of vullingen) is het belangrijk om deze positie van de bovenkaak met de tanden en kiezen ten opzichte van de schedel (het gezicht) inspanidueel te bepalen.

Enerzijds is dit belangrijk voor de esthetiek omdat anders de tanden en kiezen scheef gemaakt kunnen worden ten opzichte van de rest van het gezicht. En anderzijds is het door deze beetregistratie mogelijk om nauwkeuriger de bewegingen van de onderkaak na te bootsen in de articulator, wat weer belangrijk is voor de vormgeving van het kroon- en brugwerk of de vullingen.

Wat is in het tarief inbegrepen?

  • Het maken van een niet-standaard beetregistratie (bijv. facebow) t.b.v. het maken of plannen van het uitgebreid restauratief werk of bij een repositie spalk/opbeetplaat.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

  1. De (extra) tandtechniekkosten van deze methode. Deze mag de tandarts 1 op 1 doorberekenen.

Bijzonderheden

Omdat het alleen voor uitgebreid kroon- en brugwerk zinvol is om een facebow te gebruiken, mag de tandarts de code G10 alleen in rekening brengen bij behandelingen waar minimaal twee kronen (R24) worden geplaatst.

Facebow procedure