Alles over een tandarts bezoek en de coronacrisis.

Uitwendig bleken per kaak

Laatste update: 21 december 2018 door VergelijkMondzorgTerug naar tandartstarieven

E97 Uitwendig bleken per kaak*

Dit omvat: afdrukken, plaatsen bleekhoes en gebruiksinstructie. Ongeacht het aantal elementen per kaak. Materialen voor thuisbleken, verkregen van de zorgaanbieder, kunnen tegen kostprijs apart in rekening gebracht worden met prestatie E98. De materiaal- en/ of techniekkosten dienen afzonderlijk in rekening te worden gebracht.

* mag gedeclareerd worden in combinatie met techniekkosten

Toelichting VergelijkMondzorg:

Tanden bleken

Wezenlijk anders dan intern bleken welke meestal wordt vergoed door zorgverzekeraars. Tanden bleken wordt dit meestal niet. Er zijn veel goedkope aanbieders die beweren tanden te kunnen bleken zonder waterstofperoxide of met maar 0.1% waterstofperoxide. Dit is wetenschappelijk bewezen dat dit niet mogelijk is, hoogstens worden uw tanden schoongemaakt of erger schoon geschuurd. Neem altijd contact op met uw tandarts (deze is volgens de wet de enige persoon die uw tanden mag bleken).

Onderstaande informatie wordt u aangeboden in samenwerking met de website mondzorgkosten onderdeel van de tandarts beroepsvereniging ANT:

Wat is het?

Dit is het tarief voor het van buitenaf bleken van de tanden en kiezen. Dit bleken kan bij de tandarts in de stoel worden gedaan of thuis door de patiënt zelf.

In de tandartsstoel wordt ook wel office bleaching genoemd. Dan wordt vaak na het aanbrengen van bescherming en de bleekgel ook het proces versneld met (laser) licht.

De andere mogelijkheid is thuisbleken met bleekgel en een bleekbitje. Het bleekbitje moet dan verscheidene uren gedragen worden (+/-6) waarna na enkele weken de bleekbehandeling klaar is. Het voordeel bij deze methode is dat de bleekbitjes later eenvoudig opnieuw gebruikt kunnen worden om opnieuw te bleken als de tanden (onvermijdelijk) terug kleuren.

Volgens Europese wetgeving mag alleen de tandarts(praktijk) voldoende sterke bleekgel leveren (6% H2O2/15% Carbamide Peroxide). Om te beoordelen of bleken een veilige en ook goede oplossing is, is het ook alleen verantwoord om te bleken onder begeleiding van een tandarts.

Wat is in het tarief inbegrepen?

  • Afdrukken maken voor een bleekbitje.
  • Het maken en passen van het bleekbitje en de instructie hoe te bleken.
  • Eventuele vragen over het bleken.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

  1. De bleekset en gel gebruikt voor office bleaching. Deze mag de tandarts 1 op 1 doorberekenen als materiaal- en techniekkosten.
  2. De bleekbitjes die aan de hand van de afdruk zijn gemaakt. Deze mag de tandarts 1 op 1 doorberekenen als materiaal- en techniekkosten.
  3. De spuitjes bleekgel die worden meegegeven voor het thuisbleken.

Wat is verplicht?

Bij deze prestatiecode moet vermeld worden of de behandeling uitgevoerd wordt in de onder- of bovenkaak.

Bijzonderheden

E97 wordt per kaak in rekening worden gebracht, ongeacht het aantal tanden of kiezen in die kaak.