Alles over een tandarts bezoek en de coronacrisis.

Toeslag voor beetregistratie met specifieke apparatuur

Laatste update: 21 december 2018 door VergelijkMondzorgTerug naar tandartstarieven

P17 Toeslag voor beetregistratie met specifieke apparatuur

Bijvoorbeeld pijlpuntregistratie.

Onderstaande informatie wordt u aangeboden in samenwerking met de website mondzorgkosten onderdeel van de tandarts beroepsvereniging ANT:

Wat is het?

Bij het maken van een kunstgebit is het belangrijk om exact te bepalen hoe de kaken ten opzichte van elkaar staan. Hiervoor wordt een zogenaamde beetregistratie uitgevoerd. De standaard beetregistratie wordt uitgevoerd door dicht te bijten op plaatjes met was (waswallen).

Er kan ook een speciale beetregistratie uitgevoerd worden met apparatuur die op die waswallen in de mond (intra-oraal) wordt geplaatst. De meest gebruikte methode is de pijlpuntregistratie.

Bij een pijlpuntregistratie wordt een metalen plaatje bevestigd aan de waswal in de bovenkaak. In de onderkaak wordt met een waswal ook een metalen plaatje met schroef geplaatst. Bij bewegingen van de onderkaak krast deze schroef dan een bepaald patroon op het plaatje in de bovenkaak. Dat patroon heeft de vorm van een pijlpunt. Waar de lijnen van de pijlpunt elkaar kruisen bevindt zich de rustpositie van de kaak bij dichtbijten. Door de schroef hoger of lager te zetten wordt de beethoogte bepaald.

Wat is inbegrepen?

  • De intra-orale registratie met de bijzondere apparatuur

Wat is niet inbegrepen?

  1. Alle overige tandartshandelingen

Pijlpuntregistratie