Alles over een tandarts bezoek en de coronacrisis.

Centrale relatiebepaling

Laatste update: 21 december 2018 door VergelijkMondzorgTerug naar tandartstarieven

G12 Centrale relatiebepaling

Het ondermodel tegenover het bovenmodel ingipsen met behulp van drie wasbeten. Hierbij wordt uitgegaan van splitcast in het bovenmodel.

Onderstaande informatie wordt u aangeboden in samenwerking met de website mondzorgkosten onderdeel van de tandarts beroepsvereniging ANT:

Wat is het?

Samen met het nemen van een aanvullende beetregistratie (G10) kan de tandarts ook een centrale relatiebepaling uitvoeren. Dit is een procedure waarbij de ontspannen positie van de onderkaak wordt overgebracht in een apparaat (‘articulator’). In deze (centrale) positie staat het kaakkopje precies in de kaakkom. Bij normaal (gebruikelijk) dichtbijten staat de kaak over het algemeen wat verder naar voren dan bij de centrale relatie.

Deze centrale stand kan als uitgangspunt dienen voor een uitgebreid plan met kroon- en brugwerk, vullingen of een kunstgebit. Daarnaast kan het eventueel als uitgangspunt dienen voor planmatig inslijpen (G65).

Wat is in het tarief inbegrepen?

  • Tandartshandelingen omtrent het in kaart brengen van de open- en sluitbewegingen, inclusief het gebruik van de 'articulator'.

Wat is niet in het tarief inbegrepen?

  • De (extra) tandtechniekkosten van deze methode. Deze mag de tandarts 1 op 1 doorberekenen.