Steeds minder tandartspraktijken

Het klinkt onwerkelijk maar afgelopen jaren zijn er duizenden tandartspraktijken gesloten en lijkt het solistische tandartsberoep tanend.  Het aantal tandartspraktijken neemt in sneltreinvaart af, exacte cijfers over het aantal actieve tandartspraktijken kunnen noch de beroepsgroepen of noch de kamer van koophandel niet verstrekken. Het centraal bureau voor statistiek omschreef in 2010 nog 7.220 praktijken tegen ongeveer 6.000 praktijken geschat door de koninklijke Nederlandse Maatschappij Tandheelkunde (KNMT) in 2012. Uit onderzoek van VergelijkMondzorg blijkt dat anno 2014 er nog ongeveer 5.000 tandartspraktijken zijn. Daar staat tegen over dat er wel meer vrijgevestigde mondhygiënistenpraktijken bij zijn gekomen.

Tandheelkundige zorg niet in gevaar

Vaak zijn de oudere tandartsen, solisten, nog wel werkzaam maar nemen geen patiënten meer aan. Solistische tandartspraktijken blijken niet meer interessant voor de opvolging. Bij beëindiging worden de patiënten overgedragen aan samenwerkende tandartsen binnen één pand of een keten. De grotere praktijken met meer dan 2 tandartsen zijn flink in opkomst, mede om kosten en ervaring te delen bij een steeds veranderende markt en meer eisende patiënten.

Afname Tandartspraktijken nog niet ten einde

Uit cijfers van de KNMT blijkt dat ongeveer 1/3 van de huidig werkzame tandartsen (8600) boven de 55 jaar is. Een groot deel van deze groep is solist. De komende jaren is dan ook te verwachten dat het aantal tandartspraktijken nog verder zal afnemen. Een verwachting is dat binnen 10 jaar het aantal tandartspraktijken is gedaald tot 4000. Voor de patiënt die “fan” is van de solistische tandarts zal dit slikken zijn, een ander zal juist de dynamiek van een groepspraktijk meer aanspreken. Mocht u opzoek zijn naar een tandartspraktijk kijk dan eens hier.

De website voor de mondzorg, vol met informatie over tandheelkundige onderwerpen, verzekeringen, tandartstarieven, tandartsverzekeringen en nog veel meer. Op Twitter te volgen onder: vmondzorg

Geplaatst in Tandartspraktijk