Rottende kindergebitten zorgen voor veel ziekenhuisopnames

Tandartsen zeggen dat de cijfers het bewijs zijn van de schade die veroorzaakt wordt door de overconsumptie van suikerhoudende dranken. Volgens nieuw onderzoek is tandbederf uitgegroeid tot veruit de grootste reden waarom kinderen in het basisonderwijs opgenomen worden in het ziekenhuis.

Bijna 26.000 kinderen in Engeland tussen de 5 en 9 jaar zijn in de periode 2013-2014 opgenomen in het ziekenhuis om meerdere extracties te ondergaan oftewel bijna 500 per week.

Deskundigen in de tandheelkunde beschreven de cijfers als schokkend en zeiden dat het bewijs van de schade aan de tanden van kinderen wordt veroorzaakt door de overconsumptie van suikerhoudende dranken en vruchtensap.

Kathryn Harley, een consultant in kindertandheelkunde, zei: “We hebben kinderen waarbij het noodzakelijk is dat alle 20 van hun melktanden worden geëxtraheerd. Het is onbegrijpelijk dat voeding zo’n drastische effect kan veroorzaken ” Graham Barnby, ere-vice-president van de British Dental Health Foundation, zei: “Het heeft allemaal betrekking op de consumptie van suikerhoudende, koolzuurhoudende dranken.”

VergelijkMondzorg: In Nederland liggen de verhoudingen niet veel anders, de laatste jaren is er een flinke toename te zien van het aantal carieuze kindergebitten. Tandartsen zien kinderen pas in de stoel als het al te laat is op  3 of 4 jarige leeftijd soms zelfs later. Het advies van tandartsen in Nederland is uw kind al op twee jarige leeftijd mee te nemen. Dan zijn er vaak nog mogelijkheden om grote problemen te voorkomen door bijsturing van mondhygiëne, maar ook vooral verandering van het eetpatroon.

7 zoetmomenten

Let op in het artikel wordt gesproken over suikerhoudende, koolzuurhoudende dranken. Dat koolzuurhoudende mocht van ons weg gelaten zijn, simpelweg alle suikerhoudende dranken of eten tellen als een zoetmoment. Meer dan 7 eet/drink momenten per dag geven een verhoogd risico op cariës. Hoe weinig de hoeveelheid suiker het eten of drinken ook bevat, let op suiker zit ook in honing, fruit en zelfs in thee met smaakjes!

Tandarts gratis voor kinderen

De kosten die gemaakt worden voor kinderen onder de 18 worden geheel vergoed, (met uitsluiting van kronen en orthodontie). Dit mag dus geen reden zijn om niet met uw kind naar de tandarts te gaan.

De website voor de mondzorg, vol met informatie over tandheelkundige onderwerpen, verzekeringen, tandartstarieven, tandartsverzekeringen en nog veel meer. Op Twitter te volgen onder: vmondzorg

Geplaatst in Tandartsverzekering, Zorg