Ixorg: voor en nadelen van het alternatief voor tandartsverzekeringen

Afgelopen jaar is er veel aan VergelijkMondzorg gevraagd om ixorg het alternatief voor een tandartsverzekeringen te beoordelen.  Bij deze de uitgebreide review van ixorg.

ixorg de cijfers:

Calamiteiten dekking bij ongeval tot maximaal €10.000 per jaar
Maximaal 2x een vergoeding per jaar vanwege een calamiteit

Maandelijkse vaste kosten van eerste verzekerde €4,85
Maandelijkse vaste kosten van 2de verzekerde  €3,85
Geen maandelijkse vaste kosten voor meeverzekerde kinderen

Minimaal spaarbedrag € 2,00 per maand*
Minimaal 1x per jaar op controle bij tandarts*
Geen rente op opgespaard bedrag

Maximaal € 240,00 “rood” staan (Dit geldt alleen wanneer voor minimaal een gelijk jaarbedrag wordt gespaard)
Rood staan kan bijvoorbeeld bij onverwacht hoge kosten in aanloop fase wanneer er nog niet genoeg is gespaard
Gespreid betalen regeling

Altijd vrije keuze zorgverlener!

* De minimale premie is ongeveer gelijk aan één controle bij de tandarts, er wordt vanuit gegaan dat u minimaal één keer per jaar op controle komt.

Calamiteiten dekking bij overige verzekeraars:

Sommige verzekeraars bieden een zeer beperkte vorm van vergoeding aan bij een calamiteit. De meeste zorgverzekeraars echter helemaal niet. Wanneer u toch in aanmerking komt voor een vergoeding dan moet u zelf een verzoek bij de verzekeraar indienen. Deze kan worden afgewezen en daarnaast is het bedrag  meestal niet hoger dan €500,00 Een uitzondering hierop is JOOIN, vanaf €1,00 kunt u €1000 verzekeren tot maximaal €3000 en kan los van een eventuele tandartsverzekering worden afgesloten. Deze vergoeding is dan dus extra en komt bovenop eventuele vergoeding van de tandartsverzekering. Dit geldt ook voor ixorg.

Voor wie interessant?

Mensen met een goed gebit al dan niet met hobby’s zoals hockey, hockey, vechtsporters, wielrenners en andere mensen met een hoog risico op gezichtstrauma. Had ik hockeyers al genoemd? Wanneer er sprake is van een minder goed gebit met veel “risico” en of regelmatig gebitsproblemen dan is een tandartsverzekering al dan niet in combinatie met JOOIN of  een combinatie met ixorg beter afhankelijk van hoeveel dekking u wenst.

ixorg is dan ook niet voor iedereen interessant, dat is ook niet de bedoeling van dit product. Heeft u regelmatig gebitsproblemen en geen interesse in een ongevallendekking dan is ixorg waarschijnlijk niet het product dat u zoekt. Omdat ixorg geen reguliere tandartsverzekering is kunt u met dit product geen “winst” verwachten ten opzichte van de betaalde premie wanneer u reguliere tandheelkundige zorg verwacht.

Let op wanneer u wielrenner bent en deelneemt aan wedstrijden, professioneel sporter bent (als beroep) en u krijgt een ongeval tijdens het uitoefenen van deze sport dan kunt u geen beroep doen op de calamiteiten dekking.

Berekeningen:

Let op: Deze berekeningen houden geen rekening met een gebitstrauma bij een calamiteit. Er wordt uitgegaan van gelijkblijvende tandheelkundige uitgave patroon per jaar

 • 1) Ik ga incidenteel naar de tandarts:
  Kosten gemiddeld 50 euro per jaar
 • 2) Ik ga 2x per jaar naar de tandarts en mondhygiënist:
  Kosten gemiddeld in een jaar ongeveer 160 euro
 • 3) Ik ga 2x per jaar naar de tandarts en mondhygiënist, heb elk jaar wel “iets”:
  Kosten gemiddeld in een jaar ongeveer 250 euro
 • 4) Afgelopen jaar zijn mijn kosten rond de 500 euro
 • 5) Afgelopen jaren zijn de kosten gemiddeld 1000 euro geweest

1) 50+4,85*12 = kosten €108,20 per jaar, €9,02 per maand
2) 160+4,85*12 = kosten €218,20 per jaar, €18,18 per maand
3) 250+4,85*12 = kosten €308,20 per jaar, €25,68 per maand
4) 500+4,85*12 = kosten €558,20 per jaar, €46,51 per maand
5) 1000+4,85*12 = kosten €1058,20 per jaar, €88,18 per maand

Wanneer de tandheelkundige uitgave gelijk blijven bij een bovengenoemde voorbeelden, dan heeft u geen verdere kosten buiten uw kosten per maand. Mocht u bijvoorbeeld per jaar €120 extra willen sparen; dan komt er €10,00 per maand bij.

Dus moet ik het doen?
ixorg is een uniek product die eigenlijk niet te vergelijken is met tandartsverzekeringen of  zelf sparen. Wilt u alleen gebruik maken van een uitzonderlijke goede calamiteiten dekking dan is het mogelijk om ixorg af te sluiten vanaf  €6,85 per maand, hierbij is er dan ook €24 euro gespaard. Een ander voordeel is er dan ook, u zult NOOIT tegen een probleem aan lopen dat de zorgverzekeraar gaat bepalen naar welke tandarts u moet.

Verwacht u op korte termijn kosten of maakt u jaarlijks meer dan €180  tandheelkundige kosten per jaar dan is verzekeren mogelijk de betere keus. Vanaf €20,00 kunt u zich aanvullend verzekeren tot €500,00 per jaar zonder acceptatie eis en een 100% vergoeding per verrichtingen, u moet dan wel overstappen naar deze verzekeraar en u bent wel uw “eigen” geld kwijt aan het einde van het jaar wanneer u toch een jaar minder kosten heeft gemaakt. U mist dan natuurlijk wel de calamiteiten dekking.

*Update: deze pagina is aangepast op 20-09-2014 , wijzigingen zijn aangebracht betreffende dekking/vergoeding en actualiteiten

 

 

Geplaatst in Tandartsverzekering
9 reacties op “Ixorg: voor en nadelen van het alternatief voor tandartsverzekeringen
 1. Avatar cedric schreef:

  na 2 jaar ixorg ben ik er wel een beetje klaar mee. terugbetalingen ontzettend traag.
  kan geen antwoord krijgen op vragen als je ze opbelt of mailt.
  beheer van spaarpot erg rommelig.

  de tandarts klopte na 3 maanden bij mij aan of ik de nota wilde betalen want kreeg geen gehoor bij ixorg. dus heb ik het zelf voorgeschoten en zelf de nota naar ixorg gestuurd. kan gewoon op de website dus geen probleem.

  maar ook ik kreeg geen antwoord en geen geld. na 3 maanden proberen nog niks.
  uiteindelijk kreeg ik iemand aan de telefoon die mij vertelde dat er geen geld in mijn spaarpot zat. ondanks 30 euro per maand vanaf het begin.
  ik kon zelf op internet zien dat dat wel zo was.

  vervolgens verscheen het uiteindelijk op mijn rekening na veel gedoe.
  was uiteindelijk toch een half jaar tussen het tandarts bezoek en geld op de rekening.
  dus ixorg opgezegd en ze verzocht het restant netjes naar mij over te maken.

  krijg ik te horen dat ze het een maand langer door laten gaan voor het geval er nog een nota komt. en dat er geen geld in het potje zat. staat op internet nog meer dan 400 euro… ongelofelijk hoe slecht deze organisatie is.

  weer achteraan gemaild. bleek het geld er toch wel te zijn. vervolgens niks meer van gehoord en nog steeds mijn geld niet terug.

  waar het op neer komt is dat je beter zelf kunt sparen, dan kun je er tenminste bij wanneer je het nodig hebt. als je het niet zelf kunt voorschieten heb je aan ixorg nog niks en hun slechte beheer is geen 5 euro in de maand waard.

 2. Avatar Moniek schreef:

  Waar maak ik een denkfout?
  Betaal ik 4,85 per maand voor het beheer van mijn spaarpotje en een calamiteitenverzekering? Dit is toch alleen een tool voor mensen die zelf niet de discipline op kunnen brengen maandelijks zelf een bedrag apart te zetten.
  En daarnaast loop je het risico dat als IXorg ermee stopt vanwege financiële problemen, je spaarpot weg is. De calamiteitenverzekering is wel handig maar krijg je via diverse acties van zorgverzekeraars er gratis bij.

 3. Avatar rob schreef:

  Kan je er ook voor kiezen om je spaarbedrag naar beneden bij te stellen als je weinig kosten hebt gehad in een jaar?

 4. Avatar Carla schreef:

  Kan ik mijn tandartsverzekering bij mijn zorgverzekering dan gewoon opzeggen?

  • Avatar Vergelijkmondzorg schreef:

   Dat is aan u de keuze, u kunt er zelfs voor kiezen om deze naast uw tandartsverzekering te gebruiken. Dit is vooral interessant bij tandartsverzekeringen die goedkoop zijn en geen limiet hebben, maar bv wel veel uitsluitingen hanteren, zoals bij Menzis. Zo kan u “sparen” voor de niet vergoede kosten, zoals bv kronen en bruggen. En houdt u toch een verzekering voor de reguliere tandartszorg. Een tandartsverzekering kan overigens alleen opgezegd worden in de maand december.

 5. Avatar P. de Vries-Stapersma schreef:

  ik ga twee keer per jaar naar de tandarts en wil dan een maandbedrag van 14,85 betalen.
  Het geld blijft mijn eigendom en kan ik het opgespaarde bedrag
  ten allen tijd opvragen wanneer ik wil stoppen?
  Graag uw antwoord

  • Avatar Vergelijkmondzorg schreef:

   De maandelijkse kosten van 4,85 zullen per maand in mindering worden gebracht, het opgespaarde vermogen blijft u eigendom en kan na 1 jaar terug worden gevraagd.

 6. Avatar Richard schreef:

  Veel mensen betalen jaar in jaar uit meer dan 40 a 50 euro premie voor een maximale dekking van zeg 1000 euro. En maken dit nooit op. Geld ieder jaar weg. Bij ixorg bost dat lekker bij voor als er na jaren toch eens wat moet gebeuren. En als je het nooit gaat gebruiken haal je het gespaarde bedrag toch terug. En natuurlijk is zelf sparen nog beter maar wie brengt die discipline op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.